Stress vormt in de huidige samenleving een alsmaar groter probleem. Van nature biedt stress bescherming in onverwachtse, bedreigende situaties. Maar steeds vaker raakt ons stresssysteem ontregeld, met alle gevolgen van dien. In het ergste geval ontstaat een vicieuze cirkel van slecht slapen en een stresssysteem dat compleet van slag is. Maar gelukkig is er nu een duurzame oplossing om goed om te gaan met stress.

GGZ Heuvelrug houdt zich al een tijdje bezig met het thema “stress”. In de huidige zorgkaders zijn er volgens de instelling geen methodes die een goede en duurzame oplossing bieden. Vrijwel alle huidige manieren bestrijden de symptomen, maar gaan niet in op de oorzaak. Daar brengt GGZ Heuvelrug nu verandering in met een nieuw en uniek concept.

GGZ Heuvelrug en Somnox
Om dit concept een goede invulling te geven, is GGZ Heuvelrug een samenwerking aangegaan met Somnox. Somnox heeft ’s werelds eerste slaaprobot ontwikkeld. Het is een zachte robot die je helpt om sneller in slaap te vallen en een betere slaap te krijgen. De robot reguleert je ademhaling en speelt rustgevende geluiden af. Dit resulteert in een goede nachtrust en een fris gevoel bij het opstaan.
“Toen ik voor de eerste keer kennismaakte met de slaaprobot zag ik direct de mogelijkheden van het apparaat”, vertelt Arno van Dongen, psychiater bij GGZ Heuvelrug. Hij specialiseert zich in het aanpakken van stress. “Slapeloosheid is één van de belangrijkste symptomen van stress. Dit maakt het ook lastig om stress goed te behandelen. Een goede nachtrust is essentieel om stressvrij te kunnen leven. Daarom zijn wij zo enthousiast over de slaaprobot van Somnox. Dit hulpmiddel gaat een grote rol spelen in het programma dat wij ontwikkeld hebben om te leren omgaan met stress. Het doorbreekt de vicieuze cirkel waar vrijwel iedereen met stress mee te maken krijgt.”

Duurzame oplossing
Maar alleen met een goede nachtrust ben je er niet. Je moet leren omgaan met stress, zodat je kan voorkomen weer in die cirkel te belanden. En daar biedt het nieuwe programma MindKing van GGZ Heuvelrug grote voordelen. “Wij gaan samen met de cliënt kijken waar de stress vandaan komt. Hierdoor pakken wij het probleem bij de oorzaak aan. Ook oefenen we hoe je om moet gaan met stress. Want nogmaals, niet alle stress is ongezond! Het is belangrijk om het onderscheid te ervaren en te leren hoe je vanuit de stress weer tot rust kunt komen. Je wordt weer koning over je eigen geest. Vandaar de naam van ons nieuwe programma: MindKing”, legt Van Dongen uit.

Het programma MindKing van GGZ Heuvelrug is gloednieuw. Maandag 7 januari 2019 start de eerste pilotgroep. Interesse om deel te nemen? Meld u aan via info@mindking.nl of via 0343-522667.