Vanaf 1 januari 2022 gaat de bekostiging voor de geestelijke gezondheidszorg veranderen. Het Zorgprestatiemodel wordt namelijk ingevoerd. Dit betekent dat alle DBC-trajecten administratief afgesloten zullen moeten worden op 31 december 2021. Op 1 januari 2022 starten we dan met het Zorgprestatiemodel als nieuw bekostigingssysteem.

Wat is het Zorgprestatiemodel?

Via dit model wordt aan de hand van ‘prestaties’ bepaald welke vergoeding een zorgaanbieder krijgt voor de geestelijke gezondheidszorg. Prestaties zijn bijvoorbeeld een consult of een overnachting in een kliniek. Het voordeel van het Zorgprestatiemodel is dat beter inzichtelijk gemaakt wordt wat voor zorg jij precies krijgt. Ook worden de verschillende verrichtingen nauwkeuriger gewaardeerd. Elke specialist in een multidisciplinair zorgteam zal namelijk aan de hand van de daadwerkelijke behandeling vergoed worden. Op die manier is eenvoudige zorg niet te duur en de vergoeding voor complexe zorg niet te laag. Daarnaast is het eenvoudiger voor zowel cliënt als zorgverzekeraar om de zorg te controleren.

Wat betekent dit voor jou?

Een van de uitgangspunten van het nieuwe Zorgprestatiemodel is dat jij als cliënt beter betrokken wordt bij jouw eigen zorgproces. Bij GGZ Heuvelrug zijn we hier overigens al een tijdlang mee bezig. We werken bijvoorbeeld al met digitale tools als WeSeeDo in jouw eigen Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). Daarnaast zul je elke maand een factuur ontvangen in plaats van alleen aan het einde van het DBC-traject. Ook als een traject meerdere maanden loopt. Deze facturering is uitbesteed aan Famed. Op 31-12-2021 krijg je een factuur van de kosten die tot die tijd zijn gemaakt of ontvang je een factuur als de behandeling voor die tijd is afgerond.

Wanneer je nog vragen hebt, kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder!