ADHD is een stoornis die bij zowel mannen als vrouwen voorkomt. Bij vrouwen kan het zich echter op een andere manier uiten dan bij mannen. Hierdoor komen vrouwen er vaak op latere leeftijd pas achter dat ze ADHD hebben. In deze blog gaan we specifiek in op de ADHD-symptomen vrouwen. Lees snel verder!

 

Verschil tussen mannen en vrouwen met ADHD

Uit onderzoek is gebleken dat net zoveel mannen als vrouwen lijden aan ADHD. Bij meisjes wordt het vaak pas in de puberteit of later opgemerkt in tegenstelling tot jongens, bij wie het vaak als kind al gediagnosticeerd wordt. Een reden hiervoor is dat symptomen zich bij meisjes anders vertonen dan bij jongens. 

Jongens zijn bijvoorbeeld vaak fysiek druk, terwijl meisjes en vrouwen veel kletsen. Dit wordt minder snel met ADHD geassocieerd. Daarnaast hebben meisjes vaker last van concentratieproblemen, onoplettendheid en dagdromen, terwijl jongens vaak meer regel overschrijdend gedrag vertonen. Mannen kunnen bovendien meer last hebben van agressief gedrag en verslaving. 

Meer weten over het ADHD bij mannen? Dat lees je hier!

Een andere reden dat ADHD vaak later herkend wordt bij vrouwen is dat zij van nature beter zijn in sociale interactie en communicatie. Hierdoor leren vrouwen al op jonge leeftijd hoe ze zich aan moeten passen aan hun omgeving. Dit heeft als gevolg dat vrouwen met ADHD last kunnen krijgen van perfectionisme, depressie, uitputting en angst.

 

Specifieke ADHD-symptomen vrouwen

Het komt vaak voor dat ADHD bij vrouwen pas op latere leeftijd wordt herkend. Dit komt omdat er veel onderzoek is gedaan naar de kenmerken en klachten van mannen. Deze symptomen zijn niet altijd van toepassing op vrouwen met ADHD. 

Er zijn algemene symptomen van ADHD die voor zowel mannen als vrouwen gelden. Specifieke symptomen van ADHD bij vrouwen zijn:

  • Hormonen kunnen zorgen voor meer depressieve gevoelens en stemmingswisselingen. Dit zal vooral gebeuren rond de menstruatie, na een bevalling en na de overgang.
  • Veel praten en van hak op de tak springen (hyperactiviteit)
  • Hoge ambities, maar moeite om deze te bereiken doordat ze niet de juiste strategieën vast kunnen houden om deze ambities te bereiken. 
  • Onoplettendheid en dromerigheid.
  • Gebrek aan organisatie voor dagelijkse taken.

 

Neem contact op!

Heb je vragen of wil je meer informatie over ADHD-symptomen vrouwen? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

 

ADHD-symptomen vrouwen