Zowel mannen als vrouwen kunnen de diagnose ADHD krijgen. De diagnose is voor mannen en vrouwen hetzelfde. Toch kan ADHD bij mannen zich anders uiten. Zo wordt de diagnose bij mannen veel vaker en eerder gesteld, omdat dit vaak zichtbaarder is dan bij vrouwen. Bij vrouwen wordt juist eerder aan andere aandoeningen gedacht, zoals een bipolaire stoornis of een persoonlijkheidsstoornis.

 

Verschil tussen mannen en vrouwen met ADHD

De meest voorkomende gevolgen van ADHD, zoals moeite hebben met concentreren, chaotisch zijn en snel gefrustreerd zijn, zie je zowel bij mannen als bij vrouwen terugkomen. Het verschil zit vooral in de uiting van deze symptomen en de eventuele bijkomende stoornissen. 

ADHD bij mannen is vaak te zien aan hun onrustige gedrag en het druk overkomen in hun doen en laten. Vrouwen kunnen ook druk overkomen, maar dan vaak door veel te praten. Mannen met ADHD kunnen meer last hebben van agressief gedrag en verslaving, terwijl vrouwen met ADHD meer last kunnen hebben van stemmingswisselingen en angsten. Dit is echter niet altijd het geval.

Vrouwen kunnen soms ook andere symptomen ervaren zoals dagdromen, snel overprikkeld zijn of problemen hebben met slapen. Dit wordt ook wel ADD genoemd. Deze aandoening kunnen mannen ook krijgen, maar dit komt het meeste voor bij vrouwen. ADD wordt bij mannen vaak pas op latere leeftijd herkend.

 

ADHD bij mannen

De uiting en eventuele bijkomende stoornissen kunnen bij mannen dus daadwerkelijk anders zijn. Dit is goed om te weten voor de diagnose, behandelingen en eventuele therapie.

Wij zien in onze praktijk ook veel mannen met voornamelijk aandachts- en concentratieproblemen. Het is dus niet zo dat ADHD zich bij mannen altijd uit in hyperactief en impulsief gedrag. Hierdoor kan ADHD ook bij mannen pas op latere leeftijd herkend worden.

 

Neem contact op

Omdat iedereen ADHD anders ervaart (ongeacht man of vrouw) en tegen andere symptomen aanloopt, is het belangrijk dat iedereen een persoonlijke behandeling krijgt. Heb je een vermoeden dat je ADHD hebt? Doe onze online ADHD test! Wij helpen je graag verder door een diagnose te stellen. Daarnaast kan je in onze therapiesessies leren om te gaan met de moeilijkheden die je ervaart.

Heb je vragen of wil je meer informatie over ADHD bij mannen? Neem contact met ons op!

 

ADHD bij mannen