Je hebt misschien wel recent te horen gekregen dat jij, je kind of iemand in je omgeving ADHD heeft. Het is een term die je vast al vaak voorbij hebt horen komen, maar wat is ADHD precies? Dat leggen we in deze blog graag uit.

 

Wat is ADHD precies?

De afkorting ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het komt bij ongeveer 1,0% tot 2,5% van de volwassenen voor. Bij deze stoornis is er vaak sprake van levenslange aandachts- en concentratieproblemen en/of hyperactief en impulsief gedrag. Dat komt doordat de hersenen van mensen met ADHD anders werken dan die van mensen zonder ADHD.

Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van ADHD om de vraag “Wat is ADHD precies?” te beantwoorden. Daarbij wordt aangenomen dat de aanleg voor ADHD vaak al voor de geboorte aanwezig is. Onder andere erfelijke factoren spelen daarin een rol. Daarnaast kunnen problemen tijdens de zwangerschap of vroeggeboorte het risico op ADHD verhogen.

 

Wat zijn de symptomen van ADHD?

Er zijn verschillende symptomen waardoor je kan herkennen of jij of een naaste ADHD heeft. Deze symptomen zijn onder te verdelen in drie gebieden:

  1. Aandachtsproblemen
  2. Impulsiviteit
  3. Hyperactiviteit

Aandachtsproblemen

Vind je het lastig om je aandacht ergens bij te houden en dwaal je steeds weg in je gedachten? Een symptoom van ADHD is dat je veel gedachten en ideeën hebt die alle kanten op schieten. Het voelt altijd druk in je hoofd waardoor je je moeilijk kan concentreren. Je bent wellicht vaak te laat doordat je afgeleid bent en vindt het lastig om het overzicht te houden. Bovendien zijn veel mensen met ADHD chaotisch en hebben ze moeite met luisteren.

Impulsiviteit

De hersenen van mensen met ADHD reageren sneller op prikkels. Daardoor is hun eerste impuls om te handelen, voordat ze nadenken over mogelijke gevolgen. Ze nemen snel beslissingen en flappen er zomaar iets uit. Een ander kenmerk van impulsiviteit is dat mensen met ADHD door anderen heen praten omdat ze het lastig vinden om op hun beurt te wachten.

Hyperactiviteit

Mensen met ADHD zijn vaak lichamelijk overactief of onrustig. Ze hebben moeite met stilzitten, willen altijd bezig zijn en hebben daardoor moeite met ontspannen. Voor kinderen is het vaak erg moeilijk om op school stil te blijven zitten.

 

Omgaan met ADHD

Het kan voor jou en jouw naasten lastig zijn om met ADHD om te gaan. Het is belangrijk om te onthouden dat ADHD geen excuus is, maar dat het wel verklaart waarom het lijkt alsof je niet altijd goed luistert, een afspraak vergeet of te laat komt. Accepteer dat deze stoornis onderdeel is van wie jij bent. Medicatie kan helpen de symptomen te verminderen en met coaching krijg je praktische tips om weer grip te krijgen op je leven. Bovendien bestaat ADHD absoluut niet alleen uit negatieve eigenschappen. Vaak zijn mensen met ADHD enthousiast en creatief. Deze talenten kunnen bijvoorbeeld voor bepaalde beroepen een groot voordeel zijn!

 

ADHD en GGZ Heuvelrug

ADHD maakt veel dingen lastig, maar er zijn veel methoden om ermee om te leren gaan. De behandeling van ADHD kan medicatie, gedragstherapie, voorlichting van de omgeving en begeleiding inhouden. Klik hier voor meer informatie over de gevolgen van ADHD bij volwassenen.

Wil je weten of je mogelijk ADHD hebt? Doe onze online test! Heb je nog vragen over wat is ADHD precies? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

 

Wat is ADHD precies