Al sinds jaar en dag organiseren wij regelmatig slaapcursussen. Deze cursussen zijn bedoeld voor mensen met een zogenaamde “primaire slaapstoornis”: een slaapprobleem dat wordt gekenmerkt door problemen met de slaapduur, slaapkwaliteit en het tijdstip van de slaap. Tijdens de 7 bijeenkomsten wordt er ingegaan op de achtergronden van slaapproblemen en worden er tips en huiswerkopdrachten meegegeven. Maar er zijn wat handige slaaptips om nu al een betere nachtrust te krijgen.

Slaaptips voor slapelozen

 1. Ga op regelmatige tijden naar bed en sta op een vaste tijd op. In het weekeinde kan je het tijdstip van opstaan maximaal 1,5 uur verschuiven.
 2. Lig niet langer dan 8 uur op bed.
 3. Gebruik je bed alleen om te slapen of te vrijen. Ga pas naar bed als je je slaperig voelt en sta op als je niet binnen 20-30 minuten in slaap valt. Doe dan iets anders waardoor je ontspant (lezen, tv, warme douche) en ga pas daarna weer terug naar bed. Herhaal deze procedure als je weer niet kunt inslapen.
 4. Vermijd lezen of tv kijken in bed, tenzij je er door ontspant. Doe dit niet langer dan 20 minuten.
 5. Plan je piekermoment vroeg op de avond. Neem op dat moment de afgelopen dag en de volgende dag door.
 6. Ontspan voor het slapen gaan: bouw je dag af en vermijd ongeveer een uur voor het slapen gaan inspannende geestelijke en lichamelijke activiteiten (seks uitgezonderd).
 7. Een dutje ’s avonds kan je beter niet doen, maar een kort dutje overdag (maximaal 30 minuten) is geen probleem als je daardoor  ‘s nachts niet slechter slaapt.
 8. Neem een warm bad of douche voordat je gaat slapen.
 9. Draai de wekker om zodat je er niet steeds op kunt kijken. Steeds op de klok kijken maakt onrustig.
 10. Vermijd cafeïne na 18.00 u. Cafeïne zit in koffie, thee, cola en chocolade(melk).
 11. Gebruik alcohol niet als slaapmuts. Eén tot twee glazen in de avond kan geen kwaad. Van meer alcohol slaap je onrustig.
 12. Lichamelijke activiteit overdag werkt slaapbevorderend.

Ga voor jezelf na of je deze slaapadviezen echt toepast. En neem de slaaptips regelmatig nog eens door.

Let op je ademhaling
Ook een goede, rustige ademhaling is van belang. Dit filmpje kan daarbij helpen. Volg de ademhaling is deze oefening voor een betere ontspanning.

Blijf je na het toepassen van deze slaaptips en de ademhalingsoefening nog steeds last houden van slapeloosheid? Kijk dan zeker eens bij de slaapcursus die wij aanbieden.