Bij GGZ Heuvelrug bieden wij sinds enkele jaren schematherapie in groepsverband aan. In die jaren hebben wij het aanbod steeds verder kunnen ontwikkelen. En daar profiteren al onze cliënten van!

Wat is een schema precies? Als er in ons gedrag een ingesleten manier van denken, voelen en reageren wordt geraakt, noemen we dat een schema. Vaak zijn schema’s functioneel en helpen ze ons om de wereld te ordenen. Maar soms belemmeren ze ons en zorgen ze voor allerlei klachten. Omdat we constateerden dat deze klachten zich vaak voor doen in relaties met anderen, bieden we schematherapie aan in groepsvorm. Onze ervaring is dat je heel veel kan leren van anderen (en anderen van jou!).

Verschillende groepen
Iedereen heeft zijn of haar eigen vraagstuk. Dat hangt vaak samen met het niveau waarin je bezig bent met je eigen schema’s. Vandaar dat wij verschillende groepen begeleiden. Zo is er altijd een groep die bij jou past.

 1. Leer je schema’s kennen
  In deze groep leer je je ingesleten patronen en schema’s kennen. Ook ga je de verbanden zien tussen je klachten en de schema’s.  Deze behandeling krijg je in een groep met tussen de 4 en 6 mensen.
 2. Daag je schema’s uit
  Door middel van deze groepsbehandeling leer je je ingesleten patronen en valkuilen veranderen. Dit door middel van ‘gereedschappen’ uit de cognitieve gedragstherapie.
 3. Mijn schema’s ervaren
  je leert stress te verminderen en crisissen voor te zijn. Ook leer je op opbouwende manier om te gaan met moeilijke emoties. Daarnaast word je veel beter in het op een gezonde manier omgaan met moeilijke emoties!
 4. De ander en mijn schema’s
  In deze groep leer je door de interactie met de ander om te gaan met de bij jouw aanwezige ingesleten patronen.
 5. Schemaverandering op jong-volwassen leeftijd
  In deze groep speciaal voor (studerende) jong-volwassenen (18-25 jaar) wordt gewerkt aan het verminderen van langdurige bestaande angst en/of stemmingsklachten, onzekerheid, twijfels en vragen over wie je bent en wat je wilt en kunt.

Wil je je direct aanmelden voor één van deze groepen? Neem dan contact op met ons secretariaat via 0343-522667 of via info@ggzheuvelrug.nl. Of download onze folder met meer informatie.