Wij bieden een nieuwe therapiegroep aan voor volwassenen die in hun jeugd te maken hebben gehad met emotionele verwaarlozing of een emotioneel tekort. Dit wordt ook wel Childhood Emotional Neglect (CEN) genoemd. Het is gebleken dat 40% van de volwassenen met CEN te maken heeft gehad. Daarom pakken wij dit nu breder aan.

CEN

Je kunt last hebben van CEN wanneer het je ouders niet is gelukt om in je emotionele behoeftes te voldoen toen je een kind was. De ervaringen van je kindertijd hebben grote invloed op hoe je als volwassene bent. Daarom kan CEN grote effecten hebben op je huidige functioneren. Omdat jouw emoties als kind niet erkend of geaccepteerd zijn, kan het bijvoorbeeld zijn dat je moeite hebt om je eigen emoties te vertrouwen. Het kan ook zijn dat je erg streng bent voor jezelf en je jouw woede op jezelf richt, dat je je schaamt voor je gevoelens of dat je jezelf de schuld geeft van je problemen en je pijn verborgen houdt. Maar het kan ook lastig zijn om zelf aandacht en steun te geven aan anderen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Schematherapie

In onze schematherapiesessies bleek CEN een grote overlap te hebben met het schema “emotioneel tekort”. Het zijn vaak problemen die sluimeren en waar je je niet per se direct bewust van bent. Emotionele tekorten zijn onzichtbaar. Door cliënten wordt het vaak omschreven als een gevoel dat er iets mis is, maar dat ze niet zeker weten wat het is. Door dit aan te pakken en erachter te komen waar het vandaan komt, leer je om de aandacht voor jezelf en de aandacht voor de ander goed te verdelen. Op die manier zorg je beter voor jezelf en ben je in staat om waardevolle relaties op te bouwen.

Wil je meer informatie over de therapie? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder!