Stoppen met roken, afvallen, fanatieker sporten, meer tijd doorbrengen met vrienden en familie: traditiegetrouw starten we het jaar met het uiten van goede voornemens. Meestal gaan we er ook heel enthousiast mee aan de slag. Maar helaas haken we al snel af en vervallen we in onze oude patronen. Hoe hou je je goede voornemens langer vol?

In onze therapieën besteden we hier uitgebreid aandacht aan. Wij noemen dit dan terugvalpreventie. Hoe kunnen we onze cliënten helpen om na het stoppen van zijn/haar therapie niet terug te vallen in oude gewoontes? Bij GGZ Heuvelrug vinden wij dit een belangrijk onderdeel van de therapie, want anders zou die therapie immers voor niks zijn geweest.

Drie tips
In de laatste sessies van onze therapieën staan we altijd uitgebreid stil met hoe je in jouw specifieke situatie terugval kunt voorkomen! Hieronder een aantal algemene, maar effectieve tips:

  1. Wat gewerkt heeft in het verleden, doe dat nog een keer.
    In het verleden behaalde resultaten bieden wel degelijk garantie voor de toekomst. Heb je bijvoorbeeld al eens geprobeerd om te stoppen met roken en bleek toen dat je het makkelijker vond als je een kauwgompje pakte in plaats van een sigaret? Doe dat dan nu bij je nieuwe poging ook.
  2. Wat niet gewerkt heeft in het verleden, doe dat niet nog een keer.
    Deze tip vloeit voort uit de vorige tip. Heb je al een keer iets geprobeerd in het verleden, maar bleek dat geen effect te hebben? Dan hoef je dat nu niet nog een keer te proberen. Focus je in plaats daarvan op de zaken die vorige keer wél hebben geholpen.
  3. Als iets werkt, laat het dan zo.
    Soms hoef je niet alles te veranderen. Kijk welke zaken wel werken en laat die zo. Dan kun je je volledig focussen op het aanpakken van de zaken die wel veranderd moeten worden.

Dit zijn slechts drie tips, maar er zijn nog veel meer methodes om te zorgen dat je je goede voornemens dit jaar wél volhoudt. Benieuwd welke? Wij vertellen het je graag!