Verschillende media, waaronder NOS, berichten de laatste weken over sterk groeiende wachtlijsten voor psychologische zorg. Dit komt door drastische veranderingen in het zorgstelsel. Het gevolg is dat huisartsen steeds vaker zelf mensen met zwaardere psychische problematiek in behandeling moeten nemen. Een zorgelijke ontwikkeling, vinden huisartsen. En wij als GGZ-Heuvelrug zijn het daar roerend mee eens. Daarom ontplooien wij meerdere initiatieven om samen met huisartsen en diens praktijkondersteuners de beste psychologische zorg te kunnen blijven leveren.

Als huisarts wilt u het beste voor uw patiënt. U wilt dat uw patiënt snel geholpen wordt door een zorgprofessional die weet waar hij het over heeft. Daarom hanteren wij bij volwassenen een wachttijd van maximaal twee weken voor het eerste gesprek. Dit betekent dat wij een volwassen patiënt met zwaardere psychische problemen binnen twee weken voor het eerst kunnen zien. Ook bij jeugd proberen wij de wachttijd tot een minimum te beperken. Op basis van dat gesprek stippelen wij samen met de huisarts een zorgtraject uit.

Forum en groepsaanbod
Veel lichte psychische problemen kunnen prima behandeld worden door de eigen praktijkondersteuner GGZ. Maar het kan natuurlijk altijd voorkomen dat bepaalde problematiek vragen oproept. Daarom hebben wij speciaal voor POH-GGZ en huisartsen een forum opgezet. Daar kunnen alle POH-GGZ en huisartsen van Nederland vragen stellen, cases bespreken en antwoorden vinden. Onze psychologen, psychiaters en psychotherapeuten lezen mee op dit forum en geven desgewenst antwoorden en adviezen.

Voor lichte geestelijke gezondheidszorg bieden wij tevens groepsgerichte therapieën. Denk bijvoorbeeld aan een training mindfulness. Groepstherapie zorgt ervoor dat meerdere mensen tegelijk geholpen kunnen worden. Daarnaast leert onze ervaring dat het groepsproces voor verrassende resultaten zorgt. Het groepsaanbod zijn wij continu aan het ontwikkelen. Wilt u daar meer informatie over ontvangen, dan kunt u het beste even contact met ons opnemen. Ook als u suggesties heeft hoe wij ons aanbod en/of onze dienstverlening verder kunnen verbeteren, horen wij dat uiteraard graag!