Een emotioneel tekort is niet van buiten zichtbaar. Hierdoor kan het snel over het hoofd worden gezien. Vaak wordt dit ook pas herkend wanneer de eerste symptomen verschijnen wanneer je volwassen bent. Als volwassene kom je er vaak pas achter dat jij wellicht een andere opvoeding hebt gehad. Dat je als kind iets hebt gemist. Maar wanneer is het echt een emotioneel tekort? En wat kun je daar dan aan doen? Wij leggen uit wat het is en wat je kan doen.
Wat valt er onder emotionele verwaarlozing?
Een emotioneel tekort, ook wel emotionele verwaarlozing genoemd, kun je hebben wanneer in jouw verleden onvoldoende werd ingegaan op jouw emotionele behoeften. Daarbij heb je bijvoorbeeld onvoldoende emotionele steun, controle, bevestiging, genegenheid en aandacht ervaren. Emotionele verwaarlozing treedt dan ook voornamelijk in de kindertijd op. Een kind kan de eigen emoties namelijk nog geen plaats geven, het heeft afstemming van een ouderfiguur of opvoerder nodig om te leren welke emoties worden ervaren. Als dit niet plaatsvindt is een kind op zichzelf aangewezen om de emoties te herkennen. Dit is waar het mis kan gaan. Het gebrek aan verbinding met en afstemming van een ouderfiguur of opvoerder zorgt ervoor dat een kind voelt niet goed genoeg of zelfs verkeerd te zijn. Bij een structureel gebrek kan er bij het kind gevoelens van onzekerheid, zelfkritiek, afwijzing en schaamte ontstaan.
Gevolgen emotioneel tekort als kind
De ervaringen van je kindertijd hebben grote invloed op hoe je als volwassene bent. Daarom kan een emotioneel tekort als kind grote effecten hebben op je huidige functioneren. Omdat jouw emoties als kind niet erkend of geaccepteerd zijn, kan het bijvoorbeeld zijn dat je moeite hebt om je eigen emoties te vertrouwen. Het kan ook zijn dat je erg streng bent voor jezelf en je jouw woede op jezelf richt, dat je je schaamt voor je gevoelens of dat je jezelf de schuld geeft van je problemen en je pijn verborgen houdt. Maar het kan ook lastig zijn om zelf aandacht en steun te geven aan anderen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.
Hoe herken je een emotioneel tekort?
- Laag gevoel van eigenwaarde
- Erg gevoelig voor afwijzing
- Je leeg voelen van binnen
- Afgesneden raken van of ongevoelig worden voor je eigen gevoelens en behoeften
- Ontwikkelen van gevoel van perfectionisme
- Makkelijk overweldigd of ontmoedigd raken
- Gevoel dat er iets ontbreekt, maar niet goed weten wat dat is
Welke therapie bij emotioneel tekort?
Bij GGZ Heuvelrug pakken wij deze problemen aan met emotioneel tekort schematherapie. In onze schematherapiesessies bleek dit soort emotionele verwaarlozing namelijk een grote overlap te hebben met het schema “emotioneel tekort”. Het zijn vaak problemen die sluimeren en waar je je niet per se direct bewust van bent. Emotionele tekorten zijn onzichtbaar. Door cliënten wordt het vaak omschreven als een gevoel dat er iets mis is, maar dat ze niet zeker weten wat het is. Door dit aan te pakken en erachter te komen waar het vandaan komt, leer je om de aandacht voor jezelf en de aandacht voor de ander goed te verdelen. Op die manier zorg je beter voor jezelf en ben je in staat om waardevolle relaties op te bouwen.
Doe de test
Benieuwd je of je last hebt van een emotioneel tekort? Vul de vragenlijst in om vast te stellen of er mogelijk sprake is van een emotioneel tekort.
Wil je meer informatie over de schematherapie emotioneel tekort? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder!