Chronische stress

Iedereen heeft weleens last van stress. Zeker in de drukke maatschappij waarin we tegenwoordig leven. Zo nu en dan een stressgevoel kan ook niet veel kwaad. Het kan helpen om scherp te blijven in situaties waarin dat nodig is. Maar het wordt wel gevaarlijk als het vaker voorkomt en het omslaat in chronische stress…

Stress is van oudsher een verdedigingsmechanisme van ons lichaam. Bij stress komen de hormonen adrenaline en cortisol vrij. Deze hormonen zorgen voor een versnelde doorbloeding (het hart gaat sneller pompen) en voor meer zuurstof in de hersenen. Als dit van korte duur is, kan het niet veel schade aanrichten. Maar het probleem is dat bij stress andere vitale lichamelijke processen op de achtergrond worden gezet. Denk bijvoorbeeld aan het immuunsysteem en de spijsvertering. Daarnaast wordt ook de productie van cholesterol opgevoerd, omdat het lichaam denkt meer brandstof nodig te hebben door de stresssituatie. Maar in de stresssituaties van nu hebben we doorgaans geen brandstof nodig, waardoor het cholesterolniveau in ons lichaam veel te hoog wordt. Dit vergroot het gevaar op hart- en vaatziektes en de kans op overgewicht. Als je aan chronische stress leidt, kun je je voorstellen dat dit zeer slecht voor je gezondheid is.

Symptomen chronische stress

Maar hoe weet je nu of je last hebt van chronische stress? Dit verschilt van persoon tot persoon. Iedereen heeft een andere tolerantie van stress. Daarbij komt dat chronische stress vaak geleidelijk ontstaat. Het is daarom belangrijk om goed naar je eigen lichaam te luisteren en teveel stress op tijd te signaleren. Je lichaam geeft namelijk duidelijke signalen af bij teveel stress. Enkele symptomen voor chronische stress zijn bijvoorbeeld:

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Spijsverteringsproblemen
  • Maagpijn
  • Slaapproblemen
  • Vermoeidheid
  • Vergeetachtigheid
  • Concentratieproblemen

De gevolgen

Chronische stress kan een grote negatieve invloed hebben op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Het geeft je een verhoogd risico op hartritmestoornissen, een hogere bloeddruk, het verzwakt je immuunsysteem en het kan leiden tot hevigere reacties op angst. Ook een burn-out en depressie kunnen optreden. Daarnaast kunnen verschillende hersengebieden beschadigd worden, wat kan leiden tot geheugenproblemen, negatieve gedachtes en emoties en het ontwikkelen van een angststoornis. 

Chronische stress en GGZ Heuvelrug

Bij GGZ Heuvelrug zijn we er van overtuigd dat veel psychische klachten samenhangen met chronische stress. Psychische klachten veroorzaken chronische stress, wat op zijn beurt de psychische klachten weer versterkt. In het huidige zorgsysteem worden die psychische klachten behandeld, zonder aandacht te besteden aan chronische stress. Zo wordt de vicieuze cirkel niet of onvoldoende doorbroken, waardoor psychische en/of stressklachten aan kunnen blijven houden.

Daarom hebben wij een programma ontwikkeld waarin je leert om 24 uur per dag je stress-systeem te reguleren! Hierin zitten onderdelen waardoor je beter leert met slapen en niet slapen om te gaan. We maken daarbij onder andere gebruik van de slaaprobot van Somnox. Meer informatie over dit programma: klik hier!

Doe de stresstest

Ben je benieuwd hoe hoog jouw stressniveau is? Beantwoord de 10 vragen van onze stresstest en je weet het binnen enkele minuten!