Groepsaanbod bij GGZ-Heuvelrug

In 2016 gaat GGZ-Heuvelrug het aanbod in groepen fors uitbreiden. Zoals bekend uit onderzoek is behandeling in groepen erg effectief en efficiënt. De deelnemers van de groepen ervaren dikwijls veel herkenning van hun klachten. Ook helpen ze elkaar vaak verder, zij zijn de experts van hun klachten.
Daarnaast wordt er in de geestelijke gezondheidszorg veel bezuinigd. Daardoor zijn de behandelingen bij veel klachten en problemen maar kort, dikwijls te kort. Door de behandeling in groepsverband te geven kunnen de kosten worden gespreid en wordt de kwaliteit sterk verbeterd.
Begin dit jaar wordt gestart met de hieronder beschreven groepen. Heeft u interesse op deel te nemen, overleg dan met uw huisarts of hij/zij u wil verwijzen. Indien er een indicatie is voor minimaal generalistische basiszorg –middel- dan kan uw huisarts u aanmelden (deze term klinkt ingewikkeld, maar uw huisarts weet wat daarmee wordt bedoeld). Wilt u iemand aanmelden, dit kan door gebruik te maken van het verwijsformulier.

Schemagroep
In ons leven leren we allerlei automatische gedachten en reacties aan. Dat is maar goed ook. Steeds weer opnieuw het wiel uitvinden kost enorm veel energie! Soms is het zo dat deze automatische gedachten en gedragingen ons steeds weer in de problemen brengen. Bijvoorbeeld doordat het contact met de ander hierdoor moeizaam verloopt. Wil u deze patronen leren herkennen en daarna veranderen, ga dan deze behandelmodule doen. U gaat zichzelf hierdoor beter begrijpen en leert op opbouwende manieren omgaan met de ander.

Depressie en angst de baas met cognitieve gedragstherapie
Als mens kunnen we erg lijden onder aanhoudende angst- en depressieklachten. Deze klachten komen veel voor. Maar er is in veel gevallen wat aan te doen. Uit onderzoek blijkt dat met name cognitieve gedragstherapie een effectieve methode is om de klachten te verminderen. In deze behandelmodule leert u deze methode toepassen op de bij u aanwezige klachten.

Nog beter uiten van mijn emoties
Binnenkort start de module Effectieve Emotie Regulatie bij GGZ Heuvelrug.
Deze module is voor mensen die beter willen omgaan met emoties, die te groot of te afwezig zijn. In tien avonden leert u uw emoties sneller herkennen. Emoties zijn er niet voor niets. U leert wat de waarde van uw emoties is en u leert technieken hoe u uw emoties de baas kunt blijven.

Ondanks klachten toch een waardevol leven?
Niet alles in het leven is maakbaar. Als mens worden we vaak ook geconfronteerd met beperkingen en lijden. In deze behandeling gaan we eerst in op de manier waarop de beperkingen en handicaps zorgen voor het lijden. Later in de behandeling krijgt u een aantal technieken aangereikt waarmee u leert, om ondanks de beperkingen, toch een waardevol leven te leiden.